Dispar vizele de SUA pentru români. România intră în programul Visa Waiver în 2024, anunțul de la Ambasadă

de: Alexandru Puiu
18 06. 2024

România se află pe ultima sută de metri în îndeplinirea criteriilor necesare pentru a fi inclusă în programul Visa Waiver, conform declarațiilor ambasadorului României în SUA, Dan-Andrei Muraru. Acest program va permite cetățenilor români să călătorească în Statele Unite fără a avea nevoie de viză. Anunțul a fost făcut în contextul în care România a înregistrat progrese semnificative în reducerea ratei de respingere a vizelor și în implementarea măsurilor de securitate necesare.

Progres semnificativ în reducerea ratei de respingere a vizelor

Ambasadorul României în Statele Unite, Dan-Andrei Muraru, a declarat că România este foarte aproape de a îndeplini criteriul de a avea o rată de respingere a vizelor sub 3%. „Suntem pe ultima sută de metri, adică până la sfârșitul anului fiscal american, care se termină la 1 octombrie anul acesta, suntem convinși că va fi îndeplinit criteriul de a fi sub 3% rată de respingere din toate aplicațiile cetățenilor români pentru vize în SUA”, a spus Muraru.

În anul fiscal anterior, care s-a încheiat la 1 octombrie 2023, rata de respingere a vizelor pentru cetățenii români era de peste 8%. Acest progres semnificativ se datorează eforturilor concertate ale ambasadei, guvernului și altor instituții implicate. De asemenea, numărul vizelor acordate românilor a crescut considerabil, ambasada Statelor Unite acordând între 50.000 și 60.000 de vize într-un singur an.

Măsuri de securitate necesare pentru programul Visa Waiver

Pe lângă reducerea ratei de respingere a vizelor, România trebuie să îndeplinească și o serie de măsuri de securitate. Guvernul și Parlamentul României și-au asumat implementarea unor acorduri de securitate care facilitează schimbul de informații privind combaterea criminalității transfrontaliere și a terorismului. „Guvernul și Parlamentul și-au luat acest angajament că vor îndeplini aceste măsuri, acorduri de securitate pentru schimburi de informații privind combaterea criminalității transfrontaliere și a terorismului și sunt câteva acorduri încheiate sau în curs de încheiere”, a precizat ambasadorul.

În momentul în care toate aceste obligații vor fi îndeplinite, partea americană va fi notificată, iar o misiune de evaluare va veni în România, probabil la sfârșitul acestui an sau în prima jumătate a anului viitor. Departamentul de Stat American și Departamentul Securității Naționale vor evalua situația și, dacă toate criteriile vor fi îndeplinite, România va fi acceptată în programul Visa Waiver.

Derogările nu sunt o opțiune

Ambasadorul Dan-Andrei Muraru a subliniat că obținerea unei derogări din partea SUA, în cazul în care România nu îndeplinește criteriile, nu este posibilă. „Din punctul meu de vedere este imposibilă o derogare, pentru că există o întreagă discuție cu privire la imigrația ilegală în Statele Unite și este greu. Nici Israelul n-a primit o asemenea derogare, nici Polonia n-a primit o asemenea derogare”, a explicat Muraru.

Legea privind programul Visa Waiver, votată de Congresul american în 1986, este foarte strictă, punând accent pe măsuri de securitate și apărarea granițelor Statelor Unite. În cazul unui incident de securitate implicând un cetățean al unei țări care a primit derogare, ar putea izbucni un scandal major, motiv pentru care derogările nu sunt considerate o opțiune viabilă.

Optimism pentru viitorul apropiat

Cu toate dificultățile și rigorile impuse de programul Visa Waiver, ambasadorul României în SUA se declară foarte optimist în privința includerii României în acest program. „Eu sunt foarte optimist, pentru că știu ce s-a făcut și știu în primul rând că există un angajament de ambele părți. Și partea americană a înțeles că România a așteptat prea mult acest moment și noi am băltit, ca să folosesc așa un termen mai puțin academic, la 10% rată de respingere vreme de 10 ani de zile”, a afirmat Muraru.

Eforturile concertate ale ambasadei de la București, Ministerului de Externe, Guvernului României și altor instituții implicate au creat un context favorabil pentru acceptarea României în programul Visa Waiver. Dacă toate criteriile vor fi îndeplinite până la sfârșitul anului fiscal american, românii ar putea călători fără viză în Statele Unite poate chiar înainte de 2025.